Espai Cal Governador

L'Espai Cal Governador és de l'Ajuntament de Borrassà d'ençà el dia 3 de juny de 2021, quan el va comprar per convertir-lo en el centre de la vida del poble. L’Ajuntament és conscient de la importància i la singularitat històrica, patrimonial, arquitectònica, artística, cultural i les possibilitats que ofereix per a la ciutadania aquest gran casal noble del segle XVIII (any 1747), conegut com Cal Governador.

06/10/23 En marxa la segona fase de la reforma de l'edifici principal de cal Governador

La segona fase de la reforma d’aquest edifici preveu canviar el tram de forjat que està malmès de la primera planta; actuar a la coberta de la porxada que s’ha fet malbé a causa de la humitat i els corcs; substituir el paviment de la porxada i fer la preparació de la caixa de l’ascensor que permetrà l’accés a les diferents plantes d’aquest immoble.

La segona fase es va adjudicar, a la baixa, a l’empresa Forjados y estructuras de hormigón, ONE, SL, per un import de 145.200 € IVA inclòs. El termini d’execució és de tres mesos.

Per finançar l’actuació es compta amb dues subvencions de la Diputació de Girona, una de 100.000 € a càrrec de Presidència i l’altra de 22.358,66 € del Fons extraordinari 2023. La resta provindrà de fons propis de l’Ajuntament.

Mentre es faci l’obra, resta tancat l’Espai Cal Governador i no s’hi pot fer cap activitat aliena.

03/08/23 El Casal d’estiu i el Campus de futbol Tactic han concentrat una seixantena de participants

Ambdues iniciatives s’han dut a terme durant el mes de juliol i, globalment, han concentrat una seixantena de participants.

El Casal d’estiu s’ha fet a l’Espai Cal Governador, on s’han concentrat la major part de les activitats que, enguany, han giravoltat entorn el món del circ.

Pel que fa al campus de futbol Tactic Footcamp és una iniciativa coorganitzada pel veí Pere Montserrat i el Futbol Club Borrassà. S’ha fet a les instal·lacions del camp de futbol municipal i, entre les seves activitats hi ha hagut moments d'aigua on, l'última setmana, s'han banyat a la piscina municipal situada a l'Espai Cal Governador.

28/07/23 A partir del 3 d’agost el Futbol Club Borrassà portarà el servei de bar a l’Espai Cal Governador

El servei de bar de l’Espai Cal Governador obrirà a partir del proper dijous, 3 d’agost, amb l’horari següent: De dimarts a diumenge de les 16 h a les 20 h amb servei de bar. I a més, els divendres, dissabtes i diumenges a partir de les 20 h també s’hi podrà menjar.

24/07/23 Temes de jazz, soul, bossa nova van amenitzar l’últim sopar-concert del Sons de nit d’enguany

El trio format per Ariadna Colomer a la veu i Xavier Dotras i Lluís Escuadra als pianos van interpretar diversos temes de jazz, bossa nova... en l’última vetllada del V festival de sopars-concert, que s’ha fet aquest mes de juliol al jardí de l’Espai Cal Governador. El públic va seguir l’audició amb interès des de les primeres notes que van sonar des de l’escenari.

21/07/23 Obertura de la piscina municipal, situada a l'Espai Cal Governador, per al bany

La piscina municipal s’obrirà al públic per al bany, el dissabte 22 de juliol. L’horari d’obertura serà de dimarts a divendres de les 11 h a les 14 h i de les 16 h a les 20 h i els dissabtes, diumenges i festius de les 11 h a les 20 h, sense interrupció. L’aforament de les instal·lacions és de 90 persones. Dins la piscina gran i poden haver 50 persones alhora i, a la piscina infantil, 6.

15/07/23 Radio Cassette Night ha animat el Sons de nit amb clàssics dels 80/90

El segon sopar-concert del festival Sons de nit ha reunit unes 170 persones a l’Espai Cal Governador que han gaudit dels clàssics musicals que Radio Cassette Night ha punxat des de l’escenari. La vetllada s’ha fet aquest divendres a l’Espai Cal Governador.

07/07/23 Unes 160 persones al sopar – concert inaugural del V festival Sons de nit

El sopar del primer espectacle del V festival de sopars-concert Sons de nit va començar puntual i a les acaballes, les mirades es van centrar a l’escenari per seguir les melodies del conjunt Canela n Drama. Part del públic cantava acompanyant els músics i animant la festa però la pluja va fer acte de presència a l’Espai Cal Governador i va deslluir l’espectacle. Els àpats del festival els ofereix el bar l’Ateneu. 

05/07/23 El bar de l’Espai Cal Governador obrirà del 6 al 30 de juliol

A l’Espai Cal Governador, el bar obrirà de dijous a diumenge, de les 7 de la tarda a les 12 de la nit. El servei l’oferiran els responsables del bar l’Ateneu. Durant el temps d’obertura del local a l’Espai Cal Governador, el bar l’Ateneu tindrà aquest horari: dilluns tancat; dimarts, dimecres i dijous de 8.30 h a 17 h; divendres de 8.30 h a 17 h  i dissabtes, diumenges i festius de 9 h a 17 h.

23/06/23 Més de 250 persones gaudeixen de la revetlla de Sant Joan a l’Espai Cal Governador

La festa ha començat amb la recollida i rebuda de la Flama del Canigó que ha encès la foguera. I després de la lectura del manifest, s’ha celebrat el sopar de revetlla amb la participació de més de 250 persones. La coca de Sant Joan ha endolcit la vetllada que ha continuat amb l’actuació del Trio de la Costa Brava que ha animat la festa i ha fet sortir a la pista força gent, que ha gaudit ballant els ritmes que sonaven des de l’escenari.

22/05/22 L'Espai Cal Governador ha acollit l'aperitiu popular de la XXI Festa de la Vellesa

La XXI Festa de la Vellesa ha començat amb l’ofici solemne, a l’església Sant Andreu, i s’ha comptat amb l’actuació de la Coral Polifònica de Figueres. Acabat l’acte, hi ha hagut un aperitiu popular a l’Espai Cal Governador, on s’ha fet la foto de grup de les persones jubilades i, tot seguit, el dinar de germanor a la Sala de l’Ateneu, que ha reunit unes 300 persones.

29/03/22 L’alcalde de Borrassà Joan Hurtós s'ha reunit amb adolescents i joves i els ha mostrat el lloc on anirà la piscina

L'alcalde Joan Hurtós va mantenir la trobada a l'Ajuntament per conèixer les inquietuds i demandes dels adolescents i joves del poble. Els va mostrar els plànols de la piscina, que es farà a l'Espai Cal Governador, i els va explicar detalls del projecte i la seva tramitació. I tot seguit, van anar a visitar aquesta casa on Hurtós els va mostrar in situ on es farà la instal·lació, entre altres serveis i equipaments que acollirà L'Espai Cal Governador.

18/03/22 L’Ajuntament de Borrassà ha aprovat aquest migdia el projecte de fer una piscina a l’Espai Cal Governador

L’Ajuntament de Borrassà ha celebrat, aquest migdia, un ple extraordinari i urgent en el que s’ha aprovat definitivament el projecte d’obres de construcció d’una piscina municipal a Cal Governador, que té un pressupost de 252.970,01 €. També ha aprovat iniciar l’expedient de licitació per poder contractar aquesta obra i s’ha donat conformitat al Plec de clàusules administratives particulars.

El projecte preveu fer una piscina municipal per adults de 150,76 m2, una altra per a infants de 13,20 m2 i una zona de solàrium al seu perímetre. També disposarà de servei de bar, vestidors, lavabos i un punt de control i recepció, a més d’una sala de neteja i depuració, que serà soterrada.

05/03/22 La rua de Carnaval ha acabat a l'Espai Cal Governador on s'ha fet la xocolatada

Molts veïns, la majoria disfressats han participat a la rua de Carnaval que ha recorregut el poble. S'hi ha vist disfresses de tot tipus, que han omplert de colors el poble. La cercavila ha acabat als jardins de l'Espai Cal Governador on la gent ha degustat la xocolatada amb croissants. La festa ha continuat a la Sala de l'Ateneu, on s'ha fet el sopar de Carnaval amb l'assistència de 224 comensals. Després de l'àpat, la gresca s'ha apoderat de la Sala amb el ball de Carnaval, amenitzat pel duet Sergio i Betty.

19/02/22 Ferran Roquer rep el suport de veïns i càrrecs electes en el ple de renúncia

L’alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, ha presidit l’últim ple, aquest migdia, en el que ha renunciat a la seva acta de regidor i ha deixat l’alcaldia, després de 19 anys en el càrrec.

S’ha celebrat a l’Espai Cal Governador. La carpa, on s’ha fet, ha quedat petita pel gran nombre de veïns i càrrecs electes que han volgut donar el seu suport i reconeixement a Roquer.

Entre els càrrecs hi havia el vicepresident i conseller de Polítiques digitals i Territori, Jordi Puigneró, la presidenta del Consell Comarcal de l’Alt Empordà (CCAE) i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, la diputada de la Diputació de Girona, Montse Mindan, l’exalcalde de Borrassà, Joan Soler, alcaldes i regidors de la comarca i la persona que entrarà de regidora a l’equip de govern de l’Ajuntament de Borrassà, la directora de l’escola Sant Andreu, Mireia Juncosa.

El ple ha estat molt emotiu, s’han vessat llàgrimes i hi ha hagut molts aplaudiments.

El vicealcalde i tresorer, Xavi Oliveras ha parlat de la trajectòria de Roquer al capdavant de l’Ajuntament, d’ell com a persona, les coses que l’apassionen, alguna anècdota i amb la veu trencada de l’emoció li ha transmès el sentir de la resta d’integrants de l’equip de govern -els regidors Jaume Congost, Xavi Clotas, Ricard Hernández, Marta Reixach i Joan Hurtós que serà el nou alcalde- de que continuï essent el seu mestre.

Ha agafat la paraula Roquer. Ha saludat als assistents un per un; ha agraït als veïns que li haguessin permès ser el seu alcalde i a l’exalcalde Joan Soler el seu suport i ajuda; ha tingut paraules d’agraïment per la seva família; ha recordat com van fer la llista per les municipals; i ha agraït al primer tinent d’alcalde Joan Hurtós, que hagi tingut la valentia i la capacitat de voler-se posar al capdavant de l’Ajuntament. Li ha dit “no se m’escapa que és difícil substituir-me. Sàpigues que t’agraeixo immensament la teva valentia i sé que tens la capacitat de cohesionar aquesta colla i fer una amalgama que resulti bona pel poble. Acabaràs projectes molt importants, que t’enorgulliran com a persona quan els puguis inaugurar”. També li ha manifestat que està a la seva disposició pel que vulgui i ha pregat a la gent que l’ajudin tant com l’han ajudat a ell.

Al tancar la sessió plenària, Roquer ha tancat una etapa de la seva vida.

Un cop acabat el ple, Joan Hurtós, molt emocionat, li ha dedicat unes paraules recordant el temps que fa que es coneixen, 54 anys, tot i que la seva amistat va començar dinou anys enrere quan es van presentar a les eleccions municipals. Li ha dit “m’has ensenyat moltes coses”. L’ha tranquil·litzat dient “Saps que deixes en bones mans l’Ajuntament”, li ha desitjat molta sort i molts encerts en la seva nova etapa com a Síndic de la Sindicatura de Comptes. Finalment, li ha dit “els amics que tens a Borrassà no et diem Ferran, et diem Fernando. Per mi continuaràs essent en Fernando”.

A continuació ha cedit la paraula a Mindan, Martínez, Madrenas i Puigneró.

I a continuació, els regidors en nom de tot el poble de Borrassà han entregat uns detalls de reconeixement al fins ara alcalde, Ferran Roquer: una ploma, una placa amb la inscripció “espai Ferran Roquer”, que serà el nom que portarà un dels espais que se situaran a l’Espai Cal Governador; i un pergamí on l’equip de govern que continuarà a l’Ajuntament expressa la voluntat de nomenar-lo Fill Adoptiu de Borrassà.

03/12/21 Visita del president de la Diputació de Girona a l’Espai Cal Governador

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer s’ha desplaçat Borrassà per visitar l’Espai Cal Governador, acompanyat de l’alcalde, Ferran Roquer. 

Roquer li ha mostrat les parts exteriors i interiors de la finca i li ha explicat els diferents projectes que l’Ajuntament projecta dur-hi a terme: centre de serveis a les persones grans; bar, restaurant; piscina municipal; espai per activitats culturals, lúdiques, socials...; zona d’esbarjo i trobada. Així mateix, li ha mostrat el projecte de consolidació de l’estructura, que constata el bon estat de l’edificació i recull les actuacions que s’hi han de fer amb caràcter urgent. Les principals patologies, bàsicament, es concentren en els elements de la coberta de l’edifici principal.

En el decurs de la visita, el president de la Diputació gironina ha firmat en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.

L’alcalde de Borrassà, valora molt positivament la visita, que s’emmarca en el treball institucional per aconseguir fons econòmics que permetin realitzar els diferents equipaments i instal·lacions que s’ubicaran a l’Espai Cal Governador, per esdevenir el centre de la vida local del poble.

27/11/21 La xerrada Espai Cal Governador, i ara què? ha obert la festa Major 2021

S’ha fet en una sala d’aquesta casa. L’alcalde, Ferran Roquer, ha explicat els objectius que centren les polítiques municipals; ha informat de la tramitació per poder fer els projectes plantejats a l’Espai Cal Governador; ha explicat les subvencions demanades per poder assumir-los i ha parlat d’algunes inversions fetes i alguns projectes que estan en camí.

Juntament amb diversos regidors, l’alcalde ha explicat en quina situació es troben els procediments per poder fer realitat els usos als que es vol destinar la finca comprada aquest any, que en general, està en bon estat però hi ha unes patologies que majoritàriament es troben a la coberta de l’edifici principal. El pressupost per fer aquests treballs és de 332.430,89 €.

Roquer ha dit que aquesta casa ha d’esdevenir el centre de la vida local i s’hi projecta fer: un centre de serveis /oficina per a la gent gran; bar, restaurant; piscina municipal; espai per activitats culturals, lúdiques i socials i zona d’esbarjo i trobada.

S’ha informat de diverses subvencions que s’han demanat com la de la Transició energètica Borrassà Next Generation, amb un pressupost global d’1.111.015,25 €, per fer actuacions que redueixin la demanda i el consum energètic a l’Espai Cal Governador, l’Ateneu i l’edifici annex de la zona esportiva; instal·lacions de generació elèctrica renovable per autoconsum; actuacions de lluita contra la contaminació lumínica, enllumenat eficient; i altres de mobilitat sostenible.

Roquer ha destacat el projecte de connexió de la xarxa local a la de Figueres amb el que s’ha aconseguit que l’aigua sigui apta pel consum humà després que ha quedat lliure de nitrats. Un projecte que es va començar a treballar l’any 2010 i enguany s’ha fet realitat.

Ha fet un repàs a altres actuacions fetes:  nova fesomia dels carrers Mar i de Baix; remodelació dels espais de jocs infantils per millorar-ne la seguretat; actuacions a l’escola (impermeabilització de la teulada, instal·lació de plaques solars, pintat interior, entre altres); remodelació i manteniment del cementiri; nou model de gestió de la recollida de residus (recollida porta a porta). Projecte en el que s’està treballant i que permetrà treure els punts d’aportació. S’ha demanat una subvenció de 150.000 € per executar-lo; càmeres lectores de matrícules i reparacions a camins municipals .

També, s’ha avançat la posada en marxa, l’any 2022, d’un servei gratuït de recollida de voluminosos, destinat a veïns grans i ciutadans sense mitjans per anar a la mini deixalleria, prèvia concertació a l’Ajuntament.

Acabat l’acte s’ha fet l’Aperitiu d’inici de festa Major i, a la tarda, l’Espai de jocs de construcció i enginy, que degut al temps ha canviat d’escenari i s’ha fet a la Sala Tramuntana i les havaneres a càrrec del grup Cabotatge.

Demà diumenge, hi haurà la missa a l’església de Sant Andreu (12 h) i, a la tarda, serà el torn del quartet La Chatta (18 h) a la Sala de l’Ateneu.

JULIOL 2021 Activitats del Casal d’estiu a Cal Governador

Els participants al Casal d’estiu han dut a terme una gimcana fotogràfica buscant llocs emblemàtics del poble que s’ha acabat a Cal Governador, la casa emblemàtica que ara és de titularitat pública. Un cop completada l’activitat, la mainada ha esmorzat en el jardí d’aquesta finca. També hi han fet un karaoke.

09/07/21 LA PRESIDENTA DEL PARLAMENT, LAURA BORRÀS A LA PRESENTACIÓ PÚBLICA DE L'ESPAI CAL GOVERNADOR

Primers actes públics a la casa comprada el mes passat per l'Ajuntament

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha visitat Borrassà per assistir a l’acte de presentació de l’Espai Cal Governador, la casa comprada recentment per l’Ajuntament.

Borràs va ser rebuda a l’Ajuntament per l’alcalde, Ferran Roquer, i els regidors i va firmar en el llibre d’Honor amb aquest escrit:“És un gran honor poder ser a Borrassà en ocasió de la compra de la casa de Cal Governador per preservar el patrimoni del país i dotar-la de contingut per al poble, retent homenatge al passat i donant-li vida cap al futur. Venir com a Presidenta del Parlament i com a amiga de l’alcalde i diputat, em produeix una gran satisfacció. Em sento honorada de poder compartir la seva acció de govern com bé conec la seva feina com a diputat a la seu de la sobirania del país. Que Cal Governador i el Palau de la Ciutadella siguin, si fa no fa, de la mateixa època, el s. XVIII, és una feliç coincidència. Allà, un arsenal i un palau reial ha acabat essent la casa de la paraula. Desitjo per Cal Governador un futur de cultura, de benestar pel poble, d’acció cívica respectuosa amb el passat i àvida de guanyar-vos un futur. Ben bé com volem pel país!”.

Tot seguit, es va anar caminant fins a Cal Governador i es va fer una visita a la casa.

Acabat el recorregut, l’alcalde Ferran Roquer va explicar als veïns i a les autoritats presents els detalls de la compra d’aquesta finca i la complexitat del procés que va portar a la seva adquisició i va destacar que “aquesta casa que és nostra ha d’esdevenir el centre de la vida social del poble. Com a usos pensem en activitats culturals, lúdiques, socials... i un servei molt demanat és una piscina municipal que aquí, enmig de la comunitat, hi quedaria fantàstica”.

Per la seva part, la presidenta del Parlament, Laura Borràs va dir que es tracta “d’una inversió de present però sobretot de futur. Això serà dels habitants de Borrassà i aquí hi passarà la vida de la gent de Borrassà” i citant al poeta mallorquí, Blai Bonet va assegurar que “aquest dia serà recordat i com diu el poeta, recordar que significa passar les coses pel cor”.

A continuació, es va servir l’àpat del primer sopar-concert del III festival Sons de nit que va comptar amb l’actuació del duet Covertons.

El proper divendres,16 de juliol, en el mateix escenari hi haurà el segon sopar-concert d’aquest cicle, amenitzat pel grup de versions Blue Duck i el divendres 23 de juliol tancarà el festival el duo Sabrina Banfi & Aiziczon”.

Vídeo de la presentació pública de l'Espai Cal Governador, penjat al canal Borrassà TV.

03/06/21 COMPRA DE CAL GOVERNADOR

L’Ajuntament de Borrassà és conscient de la importància i la singularitat històrica, patrimonial, arquitectònica, artística, cultural i les possibilitats que ofereix per a la ciutadania el gran casal noble del segle XVIII (any 1747), conegut com Cal Governador.

En vista que la propietat l’havia posat a la venda, l’Ajuntament des de l’estiu passat treballava per adquirir-lo i destinar-lo a usos i serveis per la gent que viu al poble.

L’adquisició d’aquest bé significa una inversió de 540.000 €, que es finançaran amb fons propis i a través d’un crèdit de 350.000 € a dotze anys i a l’interès del 0,55 % anual fix.

Les edificacions es rehabilitaran, la zona enjardinada s’adequarà i se’n millorarà la seva qualitat  i a la finca s’hi ubicaran serveis i equipaments.

L’alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, ha manifestat que “Borrassà és un municipi que té diferents cases emblemàtiques, que han format part de la nostra vida des de sempre. Cal Governador n’és una. La negociació i els tràmits administratius no han estat fàcils però ha valgut la pena”.

Roquer ha afegit que “a més del valor emocional que pot tenir per la ciutadania, la seva magnitud permet poder-hi encabir diferents equipaments municipals, entre ells un centre de dia o una piscina municipal, per exemple. De fet, crec que aquest immoble ha d’esdevenir el centre de la vida social del municipi a no tardar gaire”.

Així mateix, l’alcalde ha dit que ”l’estat de l’edificació fa que per poder-se utilitzar s’hi hagi de fer una intervenció per posar-la al dia. Fa molt de temps que no es fa servir, la casa és gran i requerirà una inversió considerable. L’Ajuntament de Borrassà crearà complicitats amb altres administracions, de caire supramunicipal, per poder-hi fer front” i ha explicat que “al tractar-se d’una infraestructura que s’ha de poder fer servir durant molts anys, s’ha optat per un finançament amb fons propis i endeutament financer, que hem pogut aconseguir en unes condicions immillorables, un 0,55 % fix a 12 anys”.

Roquer ha firmat davant notari, aquest dijous al migdia, l’escriptura de compra de Cal Governador.

La finca disposa d’una situació estratègica immillorable en tant que està situada en el centre geomètric del poble i amb accés directe a la via principal de comunicació, el carrer de Baix.

Té 7.342 m2 de superfície, 2.256 m2 dels quals són construïts. Inclou una edificació principal que havia tingut un ús hoteler i de restauració i d’habitatge a la planta superior; un gran jardí i un cobert; entre altres.

L’immoble va ser propietat de la família Coll, un descendent de la qual va ser el primer governador civil de Girona. D’aquí li ve el nom amb que, majoritàriament, es coneix tot i que també se l’anomena amb altres com ara casa Coll, can Ballell i can Salleres (el seu nom originari).

El seu edifici principal està inclòs en el catàleg de Béns Culturals d’Interès Local (BCIL). L’any 1910, l’edificació va ser rehabilitada pel reconegut arquitecte noucentista, Rafael Masó, que va projectar la façana interior porticada, presidida per un rellotge de sol, que dóna al jardí. 

Amb motiu de la compra, aquest diumenge, 6 de juny, durant la jornada de Corpus, es farà una ornamentació floral a l’entrada principal, part que restarà oberta al públic.

 

eventis